Onderzoekslijnen

Gezondheidseffecten van voedsel en nieuwe producten

Het onderzoek naar voeding, innovatie en gezondheid richt zich op de effecten van voeding op de gezondheid. Ook werken we aan de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten en -concepten. Dit is vooral gericht op de volgende gebieden:

Gezonde darmen

  • Welke invloed hebben bepaalde voedingsmiddelen op de gezondheid van de darm?
  • Kunnen bepaalde ingrediënten zorgen voor een betere stoelgang en regelmatiger ontlasting of een opgeblazen gevoel voorkomen?
  • Hoe kunnen we nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelen die mensen met voedselintoleranties, zoals intoleranties voor tarwe of melkproducten, helpen?

Ouderen en voeding

  • Wat zijn de effecten van bepaalde voedingsmiddelen en supplementen?
  • Hoe kunnen we de opname van voedsel in de darmen bevorderen of belemmeren?
  • Kunnen ouderen langer gezond blijven door specifieke voedingsproducten te consumeren die bijvoorbeeld de afbraak van spieren kunnen helpen voorkomen of de gezondheid van de botten kunnen stimuleren?

Sportvoeding

De consumptie van speciale sportvoeding en -dranken is de laatste jaren sterk gestegen. In Venlo testen we verschillende producten, waarbij we kijken naar vragen als:

  • Voorkomt het toevoegen van een speciaal soort vezels aan een sportdieet maag-darmklachten tijdens duursporten?
  • Bevorderen bepaalde eiwitrijke producten het herstel en de opbouw van spieren?
  • Hoe kunnen we functionele voedingsproducten creëren die de fysieke fitheid van fysiek actieve mensen verhogen?

Agrofood

Ook de manier waarop gewassen groeien en vervolgens door het lichaam worden verwerkt is onderwerp van onderzoek in Venlo. Wij onderzoeken de effecten van verschillende innovaties in de agro-food sector op de bestanddelen van gewassen en daarmee op de gezondheid van de mens.

Geneesmiddelen

Door bepaalde voedingsmiddelen te eten en door de voeding te verrijken of aan te passen, kan het gebruik van medicatie of de bijwerkingen van medicatie worden verminderd. Om dit beter te begrijpen, onderzoeken we vragen als:

  • Kunnen bepaalde groenten en fruit met antioxidanten de spijsvertering en de gezondheid verbeteren?
  • Wat zijn de medicinale effecten van noten en zaden?
  • Kunnen we concepten uit de basiswetenschap vertalen in concrete voedingsproducten om overgewicht en diabetes te bestrijden?