Staff

Freddy Troost, Ph.D.
Freddy Troost is universitair hoofddocent aan de Universiteit Maastricht. Hij is de onderzoeksleider van de onderzoeksgroep Food Innovation & Health.
Hij studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en specialiseerde zich vervolgens als medisch fysioloog en voedingswetenschapper. Hij is in 2003 gepromoveerd op zijn proefschrift Nutrient-mucosal interactions in the human small intestine; the role of iron and lactoferrin. Daarna werkte hij 25 jaar als onderzoeker aan de onderzoeksschool Nutrition and Translational Research in Metabolism (NUTRIM) van de UM, waar hij zich vooral richtte op onderzoek naar de invloed van voeding en voedingsingrediënten op darmfunctie en gezondheid. In 2008 raakte hij betrokken bij de ontwikkeling van de Campus Venlo van de UM. “Het was een geweldige volgende stap. Hier, in het hart van een van de grootste agrogebieden van Europa, ontwikkelen we kennis, samen met andere kennisinstellingen en ambitieuze ondernemers. We werken aan concrete toepassingen van wetenschap, ontwikkelen nieuwe producten en dragen bij aan beter en gezonder voedsel”.
Naast het voedingsonderzoek coordineert Freddy namens de faculteit Health, Medicine and Life Sciences de masteropleiding Health Food Innovation Management (www.HFIM.nl) bij Maastricht University campus Venlo. Zowel binnen het onderzoek als het onderwijs wordt samengewerkt met academisch onderzoekers, studenten, bedrijven en overheden.

Mireille Sthijns, Ph.D.
Mireille voltooide haar promotieonderzoek naar “adaptation processes to antioxidant flavonoids, acrolein and silver nanoparticles” bij de Department of Pharmacology and Toxicology van Maastricht University in 2014. Een deel van dit project voerde ze uit aan het Leibniz Research Institute for Environmental Medicine, in Düsseldorf, Duitsland en aan het Karolinska Instituut, in Stockholm, Zweden.
In 2017 kwam Mireille als post-doc bij het MERLN Institute for Technology-inspired regenerative medicine, waar ze de processen en factoren onderzocht die betrokken zijn bij zelforganisatie van verschillende weefsels, waaronder het effect van metabole modulatie, redox modulatie en signalering onderzocht. Daarnaast heeft ze specifieke doelen opgehelderd om klinische transplantatie van de Eilandjes van Langerhans te verbeteren, wat van belang zou kunnen zijn voor mensen met diabetes.
In 2020 is zij begonnen als assistent professor bij de afdeling Food innovation and Health, waar zij zich richt op het ontwikkelen van nieuwe voedingsinterventies en innovaties en het ophelderen van het onderliggende (metabole) mechanisme. Haar onderzoek richt zich op innovaties die de macronutriëntensamenstelling van groenten en fruit, verzadiging, voedselinname (bijv. vitamine biobeschikbaarheid), glucose homeostase, spierfunctie en botgezondheid kunnen verbeteren. In Venlo is er de mogelijkheid om wetenschappelijke resultaten te vertalen in een (gepersonaliseerde voedings)product- en behandelstrategie in samenwerking met clinici en ondernemers.

Alvaro Garcia Fuentes, MSc
Alvaro is docent aan het University College Venlo (UCV) en onderzoeker bij de onderzoeksgroep Food Innovation & Health van de Maastricht University Campus Venlo.
Aan de UCV coördineer en doceer hij biowetenschappelijke vakken, voornamelijk gericht op voedselinnovatie en onderzoek in het lab. Daarnaast is hij voorzitter van de Education Programme Committee (EPC) en lid van de Board of Admissions voor de Masteropleiding Health Food Innovation Management (HFIM).
Bij Food Innovation & Health bestudeert hij voedingsingrediënten die de zogenaamde ‘ileal brake’ kunnen triggeren. Dit is een mechanisme dat na detectie van voedingsstoffen in het ileum een fysiologische reactie in gang zet om de voedselinname te verminderen. Zijn voornaamste interesse en focus ligt op het ontwikkelen van voedingsproducten die dit mechanisme kunnen gebruiken om verzadiging te induceren en die kunnen helpen bij gewichtsbeheersing op de lange termijn.

Britt Otten, MSc
Britt Otten is promovendus bij de onderzoeksgroep Food Innovation and Health. Zij studeerde Healthy Eating and Food Innovation aan de Universiteit Maastricht.
Ze doet promotieonderzoek naar de invloed van de darmen op gezondheid en ziekte. Een onderdeel van haar werk is de relatie tussen voeding en sportprestaties, en dan in het bijzonder tussen kenmerken van het darmmicrobioom en prestaties.

Colin Dohmen, MSc
Colin Dohmen is promovendus aan de Universiteit Maastricht. Hij studeerde de bachelor Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, gevolgd door een Master Biomedische Wetenschappen met als specialisatie Voeding, Lichamelijke Activiteit en Metabolisme.
In de loop der jaren heeft hij de gelegenheid gehad om verschillende studies te ondersteunen. Met een bijzondere interesse voor voeding en metabolisme. Variërend van de effecten van voeding op de overleving van kankercellen na bestraling tot het onderzoeken van de effecten van veroudering op de mitochondriale functie bij oudere mensen.
Colin werkt momenteel aan het project “Waarde van Limburgs Fruit”. Dit project combineert in vitro celcultuurtechnieken en in vivo klinische trails om de effecten van fruitpolyfenolen op glucose homeostase te onderzoeken.

Iris Cuijpers, MSc
Iris Cuijpers is promovenda aan de Universiteit Maastricht. Zij studeerde Biomedische Wetenschappen, met een specialisatie in Bewegingswetenschappen, aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens haar studie heeft Iris een interesse ontwikkeld in de effecten van leefstijlfactoren (o.a. voeding, een actieve/inactieve leefstijl) op spierfysiologie en vasculaire gezondheid.
Tijdens haar promotieproject combineert ze humane interventiestudies en in vitro celkweek om het effect van fruitpolyfenolen op fysieke fitheid en spierfunctie te onderzoeken bij individuen van middelbare leeftijd. Met haar onderzoek wil ze voedingsstrategieën vinden om de spiergezondheid en het fysiek functioneren te optimaliseren en de levenskwaliteit tijdens het verouderingsproces te verbeteren.